DogdanceDogdance

 

Wat is dogdance?


De bedoeling van dogdance is om je hond verschillende trucjes en moves aan te leren. Bijvoorbeeld rondjes draaien, slalommen tussen je benen, over je armen springen en achteruit lopen. Ook de beheersing van verschillende posities voor, achter en naast je is belangrijk. Je kunt honden echt van alles leren. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de lichamelijke mogelijkheden van je hond en veiligheid voor de hond staat voorop. Als de hond verschillende kunstjes goed beheerst, ga je ze achter elkaar zetten. Dogdance is geen circus! De uiteindelijke bedoeling is om een vloeiend geheel te krijgen wat past bij de muziek die je hebt uitgekozen. Op die manier ontstaat er een soort dans.


Binnen het dogdance zijn er twee categorieën; het Canine Freestyle en Heelwork to Music. Bij Freestyle mag eigenlijk alles, zolang het veilig is voor jezelf en de hond. Bij HTM draait het met name om volgen in verschillende posities. Afstandswerk, weaves en sprongen zijn niet toegestaan.


Ik maakte voor het eerst kennis met dogdance toen ik Mary Ray op tv zag met haar Border Collies. Wow, dat wilde ik ook! Omdat er toen nog bijna geen cursussen werden gegeven, ben ik zelf begonnen door het een en ander uit te proberen met behulp van een trainingsvideo. De afgelopen jaren heb ik workshops en lessen gevolgd bij mensen uit binnen- en buitenland waaronder Brigitte van Gestel, Grietje Wagenaar, Minna Yrjana, Gaby Grohovaz (Zuid Afrika), Richard Curtis (Engeland) en Cassandra Hartman (Canada).

 

 

Clickertraining

 

Dogdance

Ik train mijn honden volgens de clickermethode. Een clicker is een klein plastic doosje met in het midden een stukje metaal. Als je daar op drukt hoor je een "klik" geluid. Je leert de hond dat dit geluid betekent: "Dit is wat ik bedoel, nu krijg je een beloning". Het is een positieve trainingsmethode, waarbij de hond wordt uitgenodigd om na te denken.


De clicker is een geweldig hulpmiddel om stap voor stap nieuw gedrag aan te leren en bestaand gedrag  te verbeteren / mooier te maken (shapen). Het is een uniek geluid, je kunt heel goed timen én op afstand werken.

Naast de clicker maak ik gebruik van mijn stem om te motiveren en om aan te geven wat ik bedoel. De beloningen die ik gebruik, zijn lekkere voerbeloningen en spel.

 

Workshops, demonstraties en lessen


Ik geef dogdance cursus in een overdekte trainingslocatie in Anderen, vlakbij Assen. Er wordt getraind in kleine groepjes, zodat er lesgegeven kan worden op het individuele niveau van de deelnemers.


U kunt mij inhuren om bij u op de vereniging of hondenschool een demonstratie en/of workshop te komen geven die aansluit bij uw vragen en wensen.

 

Dogs and More is aangesloten bij De Nederlandse Dogdance Bond.

 

Dogdance  

 

logo